Süt Standardizasyon Ünitesi Makinaları

Süt Standardizasyonu / Standardizasyon Ünitesi Nedir ?

Süt endüstrisinde Standardizasyon ; sütün işleneceği ürün tipine göre (peynir, yoğurt, içme sütü v.b) farklı ön işlemlerden geçirildiği aşamadır. Süt Standardizasyon Ünitesi Makinaları

Standardizasyon Ünitesi; süt üretim Tesisinin tasarımında en çok üzerinde durulması gereken proses aşaması olup, tesiste üretilecek olan ürün tipleri ve söz konusu ürünlerin proses hatlarına ayrı ayrı yönlendirilecek olan çiğ süt miktarlarına bağlı olarak, farklı standardizasyon yöntemleri ve ekipman parkurlarından oluşabilmektedir.

Son ürünlerin yapısal ve duyusal özelliklerindeki farklılıklar, farklı proses koşullarına ihtiyaç duymaktadır. Bu da farklı ekipman tasarımlarını beraberinde getirdiği gibi, aynı işlem; sütün değerlendirileceği proses hattına göre farklı yöntemlerle gerçekleşir.

Kaymaklı Yoğurt (Set Yoğurt) ile Stirred Yoğurt (Homojenize Yoğurt) üretim parametreleri ve ekipman parkurları birbirinden farklıdır. Buna benzer şekilde Türk Beyaz Peyniri üretiminde; Klasik Türk Beyaz Peyniri ile Kültürlü Türk Beyaz Peyniri üretim parametreleri (sıcaklık, holderleme, mayalama sıcaklığı v.b) birbirinden tamamen farklıdır.

Süt Nasıl Standardize Edilir ?

Standardizasyon Ünitesi başlıca;

  • Pastörizasyon (Isıl İşlem)
  • Homojenizasyon (Yağ globülleri ve diğer mikro bileşenlerin daha küçük mikron ölçülerinde parçalanması)
  • Süt Kremasnın Ayrılması (Kısmen veya tamamen)
  • Deodorizasyon (Sütteki kokuların uzaklaştırılması)
  • Evaporasyon (Sütten belli miktarda suyun uzaklaştırılarak katı madde oranının dengelenmesi)
  • Membran Filtrasyon (NanoFiltre/Ultrafiltre)

aşamalarını içermektedir.  Standardizasyon Ünitesi

Süt Neden Standardize Edilir ?

Süt bileşimi; bir çok faktörün etkisiyle yıl içerisinde sezonsal olarak farklılıklar gösterir. Bu etkilerin başlıcaları; yemleme, mevsim, laktasyon süreci, hava sıcaklığı, ortamın nem oranı olarak sıralanabilir. Sütteki protein oranı bu etkenlerden çok fazla etkilenmese de (genellikle limitli bir aralıkta artar veya azalır) süt yağ oranı yüksek varyasyonlar sergileyebilmektedir. Özellikle peynir üretiminde randıman sütteki yağ ve protein (kazein) fraksiyonlarının peynire aktarılma oranına bağlıyken, bu değişkenlikler son üründe standart bir aroma-koku-tat ve yapı bileşeni değerleri ve özelliklerine ulaşmayı güçleştirmektedir. Mayalanacak olan çiğ sütteki yağ ve protein oranı belirli bir dengede tutulmalıdır. Tek başına yağ oranının yüksek olması, yüksek randımanlı bir üretimin gerçekleşeceği anlamına gelmemektedir.

Sütte yer alan her bir yağ partikülünün, mayalama işlemi esnasında etkileşim içerisinde bulunacağı protein bileşenine ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyacın fazlası bir oranda yağ içeriği büyük ölçüde peynir altı suyu ile birlikte kaybolarak, ekonomik açıdan istenmeyen sonuçlara sebep olacaktır. Söz konusu fazla yağ içeriğinin sütte kalması yerine seperatör aracılığıyla yağ oranının düşürülerek krema/tereyağı olarak değerlendirilmesi, hem ekonomik açıdan hem de yıl boyu standart kalitede ürün eldesi açısından elzem bir durumdur. Süt Standardizasyon Ünitesi Makinaları

MİLKOSAN| Süt Standardizasyon Ünitesi Ekipmanları

Pastörizasyon/Sterilizasyon Sistemleri

Homojenizatör/Mikser

Süt Krema Seperatörleri

Deodorizatör

Vakum Evaporator

Membran Filtreler